"Sanatatea e in mainile tale"
"Alege sa fii sanatos cu Apa Kangen"

  • apa-kangen-2
  • apa-kangen-3
  • apa-kangen-5
  • apa-kangen-6
  • apa-kangen-7
  • apa-kangen-4
  • apa-kangen-1
1 2 3 4 5 6 7

Terapia CranioSacrala


Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home3/rapa1593/public_html/wp-content/themes/mh-magazine-lite/content.php on line 16

     => Ce este Terapia CranioSacrala?

      Terapia îşi are rădăcinile în osteopatie, tratament descoperit în 1874 de Dr. Andrew Taylor Still.  După dr. Still  fluxul liber a lichidelor din ţesuturi – sângele, limfa, lichidele dintre celule – constituie esenţa sănătăţii.

     Tehnica CranioSacrala a fost dezvoltată mai departe între anii 1930-1940 de dr. Sutherland, discipol al dr. Still. El a dovedit medical că lichidul cerebrospinal – care irigă creierul şi măduva – are un puls ritmic. Acest puls ritmic poate fi simţit-palpat în orice os sau în orice ţesut. Acest puls numai atunci funcţioneză armonic şi neperturbat dacă oasele craniene au o anumită elasticitate şi pot urmări fazele de umplere şi de golire ale acestui lichid cerebrospinal. Scopul terapiei este detensionarea suturilor dintre oasele craniene, a dura materului – a membranei legate de coloana vertebrală  precum şi a celorlalte ţesuturi şi membrane aferente. Şi toate acestea se fac prin atingere foarte fină. Pe de altă parte: corpul este constituit de o serie de muschi si ligamente, si de asemenea, de tesuturi de legatura care se dispun in jurul structurii scheletice, si sunt continute in membrana cutanata. Dezechilibrul produce contracturi in structura osteomusculara care la randul lor apoi produc o variatie a ritmului craniosacral

     Mai tarziu, Terapia CranioSacrala a fost dezvoltata de doctorul osteopat John E. Upledger in urma studiilor stiintifice pe care le-a condus la Universitatea de Stat Michigan din Statele Unite, intre anii 1975-1983, unde a fost profesor de biodinamica si cercetator clinic. Terapia craniosacrala este o metoda foarte blanda de evaluare si imbunatatire a functionarii sistemului fiziologic al corpului, numit sistem craniosacral, compus din membranele meningeale si lichidul cefalorahidian care inconjoara si protejeaza creierul si maduva spinarii. Folosind o atingere blanda, in general de numai 5 grame, similar cu greutatea unei monede de 50 bani, terapeutul elibereaza restrictiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la imbunatatirea functionarii sistemului nervos central. Datorita faptului ca terapia craniosacrala stimuleaza procesele naturale ale corpului, de autocorectare si autovindecare, ea este tot mai mult folosita preventiv, pentru intarirea rezistentei la imbolnavire si are eficienta intr-o gama larga de probleme medicale asociate cu dureri si disfunctii.

     => La ce ar trebui sa va asteptati de la acest tratament?

     Un tratament tipic dureaza intre 45 minute si o ora. In timp ce pacientul se afla intins pe masa de tratament, complet imbracat cu haine lejere, terapeutul va avea palmele de-a lungul corpului, pe picioare, pe cap sau pe torace, va sustine capul sau coloana vertebrala, in vederea eliminarii tensiunilor acumulate. Desi nu este necesar sa se manifeste la fiecare tratament, un alt fenomen, numit Eliberare SomatoEmotionala poate aparea ca urmare a reamintirii unor momente traumatice si/sau emotionale. Aceasta este un fenomen normal care ajuta corpul la reversul disfunctiei si restaureaza nivelul optim de mobilitate.

     => Caror probleme se adreseaza Terapia CranioSacrala?

 – dureri de cap, maxilare, migrene

– dureri cervicale, dorsale, lombare

– la nou-nascuti ca tratament posttraumatic

– dislexie, hiperactivitate

– la copii: probleme in concentrare, invatare, in vorbire, auditive

– deteriorare a functiilor de coordonare motorie

– scleroza multipla

– ateroscleroza

– colici

– probleme emotionale, depresii

– disfunctii ale sistemului nervos central

– probleme de metabolism

– hormonale, endocrine

– hipertensiune

– probleme ortopedice

– dezechilibre motrice si senzoriale

– accidente traumatice ale creierului si maduvei spinarii

– scolioza

– dureri articulare, nerv sciatic

– in timpul sarcinii sau dupa nastere

– in recuperare dupa accidente, imbolnaviri

– boli ale copilariei

– dificultati emotionale

– oboseala cronica, insomnii

– depresie

– probleme legate de stres si tensiuni nervoase

– disfunctii ale tesutului conjunctiv

– disfunctii ale articulatiei temporomandibulare

– boli neurovasculare

– boli ale sistemului imun (cu imunitate scazuta sau crescuta)

– stres posttraumatic

– disfunctii postchirurgicale

                                                si multe altele

     => Cine poate beneficia de aceasta terapie?

     Terapia CranioSacrala se adreseaza atat persoanelor cu probleme de sanatate cat si persoanelor sanatoase care vor sa-si pastreze un tonus de viata normal, sa faca fata stresului zilnic mai usor. E adecvata tuturor grupelor de varsta de la nou-nascut la varsta a treia.
Tratamentul aplicat copiilor si in special la nou-nascut este extrem de eficace si de important, atat din punct de vedere fizic, dar si la nivel emotional. Din punct de vedere fizic, trebuie sa ne gandim prin ce faza trebuie sa treaca si cata presiune este exercitata asupra lui fiind impins de contractiile uterine din momentul nasterii, iar daca nasterea a fost grea si cu complicatii sau a fost necesara utilizarea forcepsului sau a altor aparate, 
se pot crea deformari craniene.

      => Este indicata terapia CranioSacrala pentru o femeie însarcinata?

     Da, este indicata si chiar recomandata, deoarece Terapia CranioSacrala mobilizeaza si intensifica multe dintre procesele de adaptare normala la schimbarile corpului femeii insarcinate. Este necesar ca aceste procese sa fie deosebit de active pe durata sarcinii. Terapia CranioSacrala le poate asista cu siguranta procesele fiziologice normale.

     Terapia CranioSacrala adeseori poate fi catalizatorul unui travaliu blocat. De aceea este recomandata inclusiv in timpul nasterii.

     Terapia CranioSacrala poate fi eficienta si pentru noua mama, pentru ca ajuta la restaurarea functiei sistemului endocrin – în acest caz, glandele pituitara, suprarenale si ovariene; a echilibrului hormonal; ajuta la ameliorarea depresiei post-partum; restaureaza functiile pelviene normale, eliminând astfel problemele spatelui, ulterioare nasterii si pe cele similare.

     => Cum poate ajuta aceasta terapie persoanele adulte sau cele de vârstnice?

      Aplicabilitatea Terapiei CranioSacrale este aproape fara limite pentru ca avizeaza în primul rând sistemul nervos central, dar si pentru faptul ca efectul este holistic (asupra corpului ca un tot unitar)

     Terapia CranioSacrala îi ajuta pe cei care îmbatrânesc, devin mai rigizi, mai fragili sau îsi pierd memoria, ei devenind mai agili si mai mobili, acumuleaza mai multa energie si demonstreaza un intelect si o memorie îmbunatatite. Terapia CranioSacrala ajuta, de asemenea la combaterea retentiei de lichide si îmbunatateste rezistenta la raceli, gripe etc. S-au obtinut rezultate remarcabile si în cazuri de Alzeimer.

           => Care e diferenta dintre Terapia CranioSacrala, osteopatia craniana, craniopatia chiropractica si tehnica sacro-occi­pitala?

      Terapia CranioSacrala s-a dezvoltat pe bazele cunostintelor osteopatice si a cercetarilor în domeniul functionarii sistemului craniosacral.

     Sistemul craniosacral poate fi comparat cu un sistem hidraulic semi-închis în care meningele (cu cele trei straturi) este membrana impermeabila, lichidul cerebrospinal este fluidul sistemului si structura din interiorul membranei este cea care regleaza presiunea în sistem si totodata coordoneaza producerea si reabsortia fluidului din sistem. Dura mater este peretele exterior al meningelui si e atasat de oasele craniene. În momentul producerii lichidului cerebrospinal se produce o expansiune a cutiei craniene, iar în momentul eliberarii fluidului se produce o compresie. Aceasta e miscarea si pulsul craniosacral, “unealta” terapeutului. Prin evaluarea ritmului cranian din punct de vedere al calitatii, amplitudinii, fortei si a simetriei acestuia se pot determina zonele restrictionate din corp.

     În toate metodele mentionate mai sus, obiectivul major este manipularea oaselor craniene.

     În metoda osteopatica si chiropractica, terapeutul utilizeaza forta si impune, induce în mod fortat corectia, ceea ce poate duce la greseli, sau mai multa trauma ca rezultat al tratamentului. Terapia CranioSacrala utilizeaza maxim o forta de 5 grame, ceea ce face sa fie o tehnica gentila, fara riscuri, iar rolul terapeutului este de a facilita corectia proprie a sistemului craniosacral. De asemenea în Terapia CranioSacrala se utilizeaza si manipularea tesutului fascial si a fluidului cerebral si se lucreaza si la nivel emotional.

      => Poate o astfel de terapie sa mearga in paralel cu tratamentul medical?

     Terapia CranioSacrala nu interactioneaza in mod negativ cu nici un fel de alta forma de terapie sau medicatie, este o terapie fara risc sau efecte secundare. Terapeutul nu va diagnostica si nici nu va prescrie medicamente.

     => Ce este Eliberarea SomatoEmotionala?

     Eliberarea SomatoEmotionala este o tehnica dezvoltata de Dr. John Upledger care permite atat eliberari de restrictii la nivel fizic, cat si eliberari semnificative ale componentelor emotionale. Deşi nu e necesar să se manifeste la fiecare tratament, acest fenomen, numit Eliberare SomatoEmoţională, poate apărea ca urmare a reamintirii unor momente traumatice şi/sau emoţionale. Odata ce eliberarea somatoemotionala incepe, activitatea sistemului craniosacral se opreste brusc. Pozitia corpului permite o eliberare generala a emotiilor inmagazinate care par sa vina de la tesuturile corpului si frecvent sunt exprimate in diverse forme, plans, tremurat, spasme, transpiratie, ras, durere, contractii musculare, aproape tot ce va puteti imagina.

     In cadrul cercetarilor sale, Dr. Upledger a descoperit ca pacientul revine exact la pozitia corpului din momentul accidentului pentru ca cel mai usor mod  de  a  elibera  acele  energii  incapsulate  este sa ia aceeasi pozitie din momentul acumularii lor.

    => De cate tratamente am nevoie pentru a ma simti bine?

     Pentru faptul ca suntem unici si numarul de tratamente difera. Sunt persoane care au nevoie doar de un tratament pentru a se simti bine, sunt altele care au nevoie de 3-5-10 tratamente si altele care ar avea nevoie de tratament intensiv si eventual ar beneficia foarte mult de terapia cu mai multi terapeuti. Totul depinde de felul in care corpul fiecarui individ reactioneaza si receptioneaza efectele tratamentelor.

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*